Robbert: 'Je weet veel beter hoe dingen werken dan toen je 20 was, maar je hebt wel minder energie'

Bekijk hieronder de video van en lees het interview met Robbert

 

Robbert (46) is boekhouder bij de gemeente Rhenen. Als boekhouder heeft Robbert zich te houden aan wetgeving en regels, maar hij handelt vooral zoveel mogelijk in de geest van wetten en regels. Cijfers zijn een middel, geen doel op zichzelf. Robbert wordt blij als hij mensen kan helpen door ze juiste informatie te geven die zij weer gebruiken om beslissingen te nemen. Hij is een echt mens-mens.

Robbert is al 11 jaar gelukkig getrouwd met Marieke (43), voorzitter van CP Nederland. Robbert en Marieke leven erg in het nu, helemaal sinds Marieke kanker heeft gehad. Ze stellen dingen niet onnodig uit. Ook genieten ze meer van kleine dingen in het leven dan vroeger. Robbert en Marieke hebben beide een vorm van Cerebrale Parese (CP). Robbert hierover: ‘We vullen elkaar aan, wat ik niet kan, kan Marieke en andersom’.

Plek in de samenleving

Robbert heeft speciaal onderwijs gevolgd, tot en met de middelbare school. Daarna koos hij bewust voor een reguliere vervolgopleiding onder zijn niveau. Zo wist hij zeker dat hij de opleiding inhoudelijk makkelijk aan kon en ruimte had om zich te richten op de nieuwe sociale aspecten van het regulier onderwijs. Robbert heeft door het sociale te prioriteren vrienden voor het leven gemaakt. Daarna heeft Robbert nog een HBO opleiding met succes afgerond. Robbert heeft altijd op eigen kracht werk gevonden en heeft zijn plek in de maatschappij verworven.

Passies

Curaçao heeft een speciaal plekje in Robberts en Mariekes hart –het was de bestemming van hun huwelijksreis en ze hebben dit mooie eiland opnieuw bezocht toen Marieke van de kanker genezen was.
Lange reizen maken doen ze momenteel niet, maar naar het bos gaan doen ze graag, vergezeld door hun trouwe en speelse viervoeter. Thuis op de bank maakt Robbert zijn hoofd leeg door Candy Crush te spelen.

CP en ouder worden

Robbert merkt dat hij minder energie heeft met de jaren. Hij heeft 15 jaar fulltime gewerkt, nu werkt hij drie dagen in de week. En als ze ’s avonds wat willen ondernemen – bijvoorbeeld met vrienden naar het theater gaan dan kan dat niet na een werkdag. Na een werkdag is de accu wel leeg rond 19.00. Als Robbert ’s avonds toch weg wil, moet hij ‘s middags zijn rust pakken om ’s avonds energie te hebben voor een sociale afspraak of uitstapje. Dat is soms wel confronterend. Maar ook als om energie gaat vullen Robbert en Marieke elkaar goed aan, de een hoeft niet iets te laten voor de ander.

Voordelen van het ouder worden

‘Ouder worden heeft als voordeel dat je veel beter weet wat je wel en niet kunt dan toen je 20 was. Je kunt ook beter relativeren en je bent in de loop der tijd ook bedreven geworden in het vinden van oplossingen voor problemen die zich voordoen: ‘CP maakt dat je creatief wordt’.

Corona, CP en de toekomst

Robbert maakt zich niet echt zorgen over het oud worden met CP maar hij denkt er wel over na. Hij en Marieke zijn groter gaan wonen om ervoor te zorgen dat als ze in de toekomst meer hulpmiddelen nodig hebben - bijvoorbeeld een rolstoel - de ruimte te hebben.
Robbert maakt zich meer zorgen over Corona: ‘Corona en CP gaan niet goed samen’.
Robbert heeft jaren terug een longontsteking gehad. Hij heeft toen 6 kilo spiermassa verloren. Na een dergelijke ervaring neem je een virus als Corona dat veelal de longen aantast extra serieus.
Robbert en Marieke doen en laten veel om te voorkomen dat ze Corona krijgen – ze beperken bijvoorbeeld hun sociale contacten. Of je corona oploopt, hangt helaas niet alleen van jezelf af - daarin is Robbert heel nuchter. Het voorkomen is misschien wel lastiger als je een chronische aandoening hebt zoals CP – je hebt dan vaker hulp- en zorgverleners over de vloer.

Over 5 jaar...

Hoe zijn leven er over 5 jaar uitziet? Robbert vindt die vraag moeilijk te beantwoorden. Hij vraagt het zich soms weleens af, maar weten doet hij het niet. Hij en Marieke leven bij de dag, genieten van de kleine dingen, maar vieren het leven ook. Ze hopen samen gelukkig oud te worden.

Dit portret is gebaseerd op een interview van Karen Mogendorff met Robbert. Met Robbert is ook een filmpje gemaakt in het kader van de media campagne ‘Goed ouder worden met een langdurige beperking, hoe doe jij dat?’