Tips voor meer bewegen

Het is niet zo eenvoudig om bovenstaande beweegnormen toe te passen, als je een lichamelijke beperking hebt. Nog moeilijker wordt het wanneer je daarnaast ook pijn, vermoeidheids- of andere klachten hebt. Misschien heb je dan zelfs de neiging om minder te gaan bewegen of sporten. Echter, hoe minder actief je bent, des te minder fit je wordt. Soms houdt ook de angst om te bewegen je tegen.

Er zijn nog geen specifieke beweegnormen voor mensen met lichamelijke beperkingen. Je kunt echter wel gebruik maken van de algemene normen.

 

Tips

  • Start rustig op een niveau dat bij je past.
  • Wanneer 30 minuten matig intensief bewegen te belastend voor je is: beweeg dan in blokken van tien minuten of minder.
  • Neem het matig intensief bewegen op in je dagelijkse of wekelijkse activiteiten. Neem bijvoorbeeld een aangepaste fiets of handbike om boodschappen te doen of naar het werk te gaan. Maak je route iets langer door een kleine omweg te nemen. Wordt creatief in het verzinnen van bewegingsmogelijkheden. Laat anderen met je mee denken.
  • Voorkom te lang achter elkaar zitten. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten of ouderdomssuiker verhogen. Sta of beweeg daarom na een uur zitten één tot drie minuten.
  • Werk aan je fitheid via fitness of sport. Je kunt starten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Zo leer je welke oefeningen voor jou goed zijn en wat een goede trainingsopbouw is.
  • Sport of fitness als het kan in groepsverband of met een maatje. Dit stimuleert je om door te gaan en gemotiveerd te blijven.