Projectinformatie

De informatie op deze website is voortgekomen uit twee projecten: Empowerment 40-plus en Ouder worden met een beperking

Empowerment 40-plus

Project Empowerment 40-plus: Samen met ervaringsdeskundigen bewustwording over goed ouder worden met een beperking vergroten. In 2020 loopt het ZonMw project ‘Goed ouder worden met een langdurige beperking: Empowerment 40-plus’. Dit project beoogt 40-plussers met langdurige beperkingen:

- bewust te maken van wat er komt kijken bij het ouder worden met een beperking

- handvatten te bieden zodat mensen met een langdurige beperking ook op hogere leeftijd een leven kunnen leiden waar ze content mee zijn.

 

Producten project Empowerment 40-plus

Een groep ervaringsdeskundigen met uiteenlopende langdurige beperkingen heeft meegewerkt aan de realisering van: - de gratis leermodule ‘Goed ouder worden met een langdurige beperking’ te ontwikkelen. De leermodule kun je gratis volgen via deze site. Je kunt de leermodule anoniem volgen.

 

- campagne in november en december 2020 te voeren vanaf deze site

- nieuwe informatie over ouder worden met een beperking toe te voegen op deze site.

 

We hopen dat de leermodule en informatie op deze site 40-plussers met langdurige beperkingen helpt om zelf vorm te geven aan het eigen leven.

Ouder worden met een beperking

Deze website en het boek 'Dit is wie ik ben. Ouder worden met een lichamelijke beperking' zijn het resultaat van het project 'Ouder worden met een beperking'.

 

Veel ouderen met een lichamelijke handicap of chronische ziekte krijgen bij het ouder worden te maken met lichamelijke en psychosociale problemen, waar mensen zonder beperking vaak pas op veel latere leeftijd mee te maken krijgen. Zowel bij mensen tussen de dertig en vijftig jaar als bij vijftigplussers kunnen zich nieuwe klachten bovenop de bestaande beperking ontwikkelen.

 

De BOSK - tot 2019 vereniging van mensen met een lichamelijke handicap- heeft van september 2013 tot eind 2015 een project uitgevoerd om deze problemen in kaart te brengen en daar oplossingen voor te vinden. Samen met de doelgroep zelf heeft de BOSK de ervaringen en problemen van ouderen met een lichamelijke beperking in kaart gebracht en waar mogelijk praktische tips aangereikt om die problemen op te lossen.

 

Symposium

De resultaten van het project zijn gepresenteerd tijdens een afsluitend symposium op 22 april 2016. Het symposium werd druk bezocht door 150 deelnemers, waaronder veel ouderen met een lichamelijke beperking en professionals. Een belangrijk onderdeel van de bijeenkomst was een rondetafelgesprek waarbij een aantal leidende personen uit politiek en zorg (gehandicapten- en ouderenbeweging) zich samen met het publiek in gesprek ging over ouder worden met een beperking. Het doel was landelijke 'exposure' in algemene en specialistische media en een groter bewustzijn in politiek en zorg.

 

Dit project is financieel mede mogelijk gemaakt door VSB Fonds, Fonds NutsOhra, Kansfonds, Fonds Sluyterman van Loo.