Project informatie

Deze website en het boek 'Dit is wie ik ben. Ouder worden met een lichamelijke beperking' zijn het resultaat van het project 'Ouder worden met een beperking'.

 

Veel ouderen met een lichamelijke handicap of chronische ziekte krijgen bij het ouder worden te maken met lichamelijke en psychosociale problemen, waar mensen zonder beperking vaak pas op veel latere leeftijd mee te maken krijgen. Zowel bij mensen tussen de dertig en vijftig jaar als bij vijftigplussers kunnen zich nieuwe klachten bovenop de bestaande beperking ontwikkelen.

 

De BOSK -vereniging van mensen met een lichamelijke handicap- heeft van september 2013 tot eind 2015 een project uitgevoerd om deze problemen in kaart te brengen en daar oplossingen voor te vinden. Samen met de doelgroep zelf heeft de BOSK de ervaringen en problemen van ouderen met een lichamelijke beperking in kaart gebracht en waar mogelijk praktische tips aangereikt om die problemen op te lossen.

 

Symposium

De resultaten van het project zijn gepresenteerd tijdens een afsluitend symposium op 22 april 2016. Het symposium werd druk bezocht door 150 deelnemers, waaronder veel ouderen met een lichamelijke beperking en professionals. Een belangrijk onderdeel van de bijeenkomst was een rondetafelgesprek waarbij een aantal leidende personen uit politiek en zorg (gehandicapten- en ouderenbeweging) zich samen met het publiek in gesprek ging over ouder worden met een beperking. Het doel was landelijke 'exposure' in algemene en specialistische media en een groter bewustzijn in politiek en zorg.

 

Dit project is financieel mede mogelijk gemaakt door VSB Fonds, Fonds NutsOhra, Kansfonds, Fonds Sluyterman van Loo.