Artsenbezoek

Bereid je afspraak met een arts goed voor. Bij nieuwe klachten is het belangrijk dat de arts de aard van de klachten goed met je doorneemt en zo nodig een lichamelijk onderzoek doet.
Wanneer je de klachten goed uit weet te leggen, kan een arts je beter helpen. Bovendien kom je dan meer te weten over de achtergrond van je klachten en het mogelijke verloop daarvan in de toekomst. Ook krijg je meer inzicht in de behandelmogelijkheden. Goed voorbereid zijn draagt verder bij aan betere onderlinge communicatie. Dat heeft voor zowel de arts als voor jou een meerwaarde. Je moet je op je gemak kunnen voelen en je vragen en zorgen kunnen uiten. Wanneer dit het geval is, vergroot dat je vertrouwen. Je voelt je dan eerder gerustgesteld en zult beter gemotiveerd zijn om je aan bepaalde voorschriften of leefregels te houden.

 

Bereid je goed voor

Wanneer je een afspraak hebt gemaakt voor bijvoorbeeld een periodieke gezondheidscheck met de revalidatiearts of andere specialist is de volgende voorbereiding belangrijk:

 

  • Schrijf je vragen op. De belangrijkste eerst.
  • Stem je vragen af op de tijd die beschikbaar is. Vraag anders om extra tijd of splits de onderwerpen.
  • Zorg dat je de informatie begrijpt. Vraag om meer uitleg als iets niet duidelijk is. Of vraag om herhaling van de informatie.
  • Vraag naar beschikbare informatie in de vorm van brochures of filmpjes.
  • Vraag naar alternatieven als je twijfelt over een behandeling.
  • Neem iemand mee.

 

Informeren huisarts

Deelnemers aan de focusgroepen van CP Nederland hebben de ervaring dat de huisarts vaak niet genoeg kennis heeft over jouw lichamelijke beperkingen en problemen niet goed signaleert. Je kunt zelf het initiatief nemen om de huisarts te informeren over je aandoening. Vraag bijvoorbeeld aan je revalidatiearts een goed artikel en geef dat aan je huisarts. Ook kun je wijzen op deze website.

 

Meer informatie