Met 40 jaar al toe aan pensioen

Mensen met een lichamelijke beperking lijden eerder en heviger onder de gevolgen van ouder worden. Lichamelijke problemen, pijn en vermoeidheid leiden tot sociale, financiële en/of mentale problemen, vaak al vanaf een leeftijd van 40 jaar. De BOSK, vereniging van mensen met een lichamelijke handicap, heeft geïnventariseerd wat 40-plussers daar zelf aan kunnen doen. De problemen en oplossingen staan praktisch en meevoelend beschreven in het handboek 'Dit is wie ik ben - ouder worden met een lichamelijke beperking'. De handleiding wordt vrijdag 22 april uitgebracht tijdens het gelijknamige symposium over ouderdomsproblematiek in de Jaarbeurs in Utrecht.

Met de input van honderden ervaringsdeskundigen weet de BOSK tegen welke ingewikkelde mix van problemen 40-plussers met een beperking aanlopen -en hoe ze deze problemen kunnen uitstellen of verminderen. "Nu zijn de professionals aan zet", stelt Martijn Klem, directeur van de BOSK. "Vroeger werden mensen met een beperking zelden oud. Maar die tijd is gelukkig voorbij. Vreemd genoeg beseffen veel zorgverleners en beleidsmakers dat nog niet. Zij verwachten dat iemand die vanaf zijn jeugd op zijn tenen heeft gelopen dat zonder problemen tot zijn 65ste kan doen."

Uit het nieuwe boek blijkt dat leven met een beperking topsport is, waardoor het lichaam van iemand van 40 al versleten kan zijn. Klem: "Dan kun je nog zoveel zelf willen oplossen, dan heb je ook anderen nodig om zo gelukkig en gezond mogelijk oud te worden. De zorg en de overheid zijn hier niet op ingericht. Medische behandelingen worden niet vergoed, gemeenten leveren te laat noodzakelijke ondersteuning, en werkgevers stellen zich inflexibel op wanneer ouderen met een beperking minder moeten gaan werken. Dan kan het hard gaan: zo sta je door hard werken nog midden in het leven, en zo zit je thuis met veel minder inkomen, minder mobiliteit en minder sociale contacten, maar wel met chronische pijn en de gedachte dat je nog een half leven voor je hebt. Niet voor niets is het aantal depressieve klachten schrikbarend hoog. Wij roepen werkgevers, zorgverleners en beleidsmakers op hun verantwoordelijkheid te nemen. Alleen door tijdige ondersteuning zijn problemen op latere leeftijd te voorkomen."

 

Boek bestellen

Het boek 'Dit is wie ik ben. Ouder worden met een lichamelijke beperking' is te bestellen via de webshop van de BOSK.